Tervetuloa blogiini viihtymään

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Aromipesä

Aromipesä



 

 
Voi valmista mm. hernekeittoa, lihapullia, kalaa ja erilaisia patoja.

Aromipesän ideana on hauduttaa esimerkiksi esikeitetty puuro valmiiksi tietyn ajan kuluessa, kun se on suljettu aromipesän sisään keittoastiassaan. Aromipesä pitää esikeittämisen aikana puuroon varautuneen lämmön mahdollisimman pitkään yllä, jolloin puuron pitäisi keittää itse itsensä valmiiksi omassa lämmössään aromipesän sisällä.

Aromipesän kaltaisia moderneja ruoan kypsentämiseen tarkoitettuja astioita edelsivät muun muassa toisen maailmansodan aikaan kannelliset laatikot, jotka oli vuorattu heinillä ja sanomalehtipaperilla.
 
Tälläisen löydön mekin teimme kesällä Oulun matkalla kirpputorilta ja hinta oli ihan mitätön. Nyt vasta muisti kuitenkin kaivaa sen esille varastosta ja kokeilin siinä riisipuuron tekoa. Ihan hyvin onnistui joten kannattaa varmaan muuloinkin kokeilla ja johonkin muuhunkin ruokaan kuin puuroon.
 
 
 

tiistai 25. syyskuuta 2012

Kesäinen kaupunki

Kesällä jossakin vaiheessa kiertelin kuvaamassa kotikaupunkini kauniita rakennuksia ja maisemia, mutta en sitten niitä kerennyt tänne blogiini pistääkään. Nyt syksyllä ja talvea odotellessa on mukava muistella kesää. Aina ei muista pysähtyä ajattelemaan kuinka kaunis kotikaupunkini on ja etenkin kesällä. Talvella paikka on melkoisen hiljainen ja "kuollut" ikävä kyllä. Onneksi talvellakin tapahtuu kaikenlaista mukavaa joka piristää arkea. Paljon kaunista jäi kuvaamatta ja joitakin merellisiä kuvia olenkin täällä jo julkaissut. Nyt sitten vuorossa rakennukset.


Puistotalo joka toimii musiikkiopistona

Kesäpuistoa kauneimmillaan

Lisää kesäpuistoa

Lipputorni

Työväentalo

Johanneksen kirkko

Raatihuone

Näkymä raatihuoneentorilta

Lisää näkymiä raatihuoneelta

Tanelinkulma

Ortodoksinen kirkko

Ihana sisustusliike Laventeli ja Taito soppi



 


 

lauantai 22. syyskuuta 2012

Munakasrulla

Munakastaikina

5 dl maitoa
5 munaa
1 tl suolaa
Yrttejä
1 dl vehnäjauhoja
1 dl graahamjauhoja

Sekoita maito, munat, suola ja hienonnetut yrtit kulhossa. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Täyte

n.1½ dl Kinkkua kuutioituna
n. 1 dl tonnikalaa
1 Tomaatti
1½ dl Juustoraastetta
1 dl fetajuustoa

Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin. Kaada melkein valmiin munakkaan päälle täyte. Laita vielä noin 5-10 minuutiksi uuniin.

Kun munakas on valmis ota se uunista ja aana hetken vetäytyä. Rullaa munakas niin kuin kääretorttu rullalle ja laita tarjolle.



 
 
 
 

torstai 20. syyskuuta 2012

Kerroskiisseli


Maitokiisseli
 
1   l   maitoa
1 dl   perunajauhoja
1 dl   sokeria
2  tl   vaniljasokeria
 
 
Sekoita kattilassa kylmä maito ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa ja saostuu. Nosta kattila pois liedeltä. Mausta kiisseli sokerilla ja vaniljasokerilla.
 
 
 
Mansikkakiisseli
 
n. ½ l marjoja
8 dl vettä
1½ dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
 
 
Marjat, vesi ja sokeri kuumennetaan kiehuvaksi.
Nosta kattila levyltä.
Sekoita 4rkl perunajauhoja, 1 dl kylmää vettä ja kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Laita kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin vain pulpahtaa pari kertaa.

 
 
 
 
 
 
 



 

Suklaakiisseli

5 dl maitoa
2 1/2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Mittaa kattilaan maito, perunajauhot sekä kaakaojauhe-sokeriseos. Jos kaakaojauhot ovat kokkareisia, sihtaa ne siivilän läpi. Vatkaa tasaiseksi vispilällä.
Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Kun seos kuplahtaa, nosta levyltä. Lisää vaniljasokeri. (Tarkista makeus, lisää sokeria halutessasi.)
Ripotttele kiisselin päälle sokeria niin se ei kuoretu.


 
 
 
 

Esikoinen 18 v.

Viime lauantaina täytti esikoinen 18 vuotta siis ihan huikeeta miten nopeasti aika on mennyt. Muistan kuin eilisen sen yön kun hän syntyi ja ne pitkät 2½ vuorokautta jotka vietettiin siinä ikkunattomassa synnytyssalissa Naistenklinikalla. Lopputulos oli kuitenkin mitä ihanin tummatukkainen ja nappisilmäinen käärö. Nyt sitten jo nuori aikuinen joka on tämän vuoden abi ja jos kaikki menee hyvin ensi keväänä juhlitaan lakkiaisia. Koska olen vielä toipilas enkä olisi jaksanut leipoa ja höösätä niin juhlat oli hyvin pieni muotoiset ja kaikki tarjottava ostettiin valmiina. Konditoria  Coco karhulassa leipoi meidän juhla herkut. Olivat kyllä maittavia, mutta valmis on kyllä hinnakasta. Toivottavasti jatkossa saan itse leipoa tuleviin juhliin.  Kakuista kuvat alla. Lisäksi oli erilaisia pasteijoita, pullaa ja pikkuleipiä.



Esikoisen ehdoton toive ja suosikki on mansikka kakku.




Tämä suklaamousse kakku on varmasti jokaisen suklaan ystävän suosikki.



 

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Syksy

Tutuista tutuinta Pohjanpäätä:

Kaksi vanhaa, vanhaa varista
nuokkuu hiljaa pellon aidalla.
Ruskea on rinta kaisliston,
taivas harmaa. Sataa. Syksy on.

”Kurkikin jo lähti”, veljelleen
toinen virkkaa niinkuin itsekseen.
Pitkä hiljaisuus. Jo toinenkin
”niin maar; lähti”, sanoo takaisin.

Sitten vanhukset taas vaikenee.
Järven pintaan sade soittelee.
Sukii siivenselkää toisen pää.
Toinen joskus silmää siristää.

Höyhenihin niskat kyyristyy
Sataa. Hiljaista on. Hämärtyy
yli pellon mustan kynnöksen.
Tuntuu riihen tuoksu etäinen.

Kaksi märkää, vanhaa varista
nuokkuu aatoksissaan aidalla.
”Täytyy tästä…”, toinen havahtuu,
lentoon verkkaisesti valmistuu.
”Käyhän taaskin tarinoimassa


 
 
 
 
 

tiistai 18. syyskuuta 2012

Sienipekoonipiirakka

Kuopuksen kummi-setä toivoi sienipiirakka lauantaiselle visiitille, kun juhlittiin esikoisen synttäreitä. Ajattelin laittaa miehen tekemään sen kun en itse vielä kovin saisi touhuilla. No pitihän se sitten itse kuitenkin tehdä kun oli helpompi mukamas itse kuin neuvo toista. En muista, että aikaisemmin olisin kyseistä piirakkaa tehnytkään joten kokeilu versio tuli, mutta maistui kuulemma oikein makoisalle.

Ohjeesta tulee n. 40 cm piirakkavuoan kokoinen.

Pohja;

4    dl   jauhoja (graham ja vehnä)
½   tl    suolaa
1    tl    leivinjauhetta
½  dl    öljyä
1   dl    vettä

Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää öljy joukkoon. Nypi taikina niin, että öljy sekoittuu hyvin. Lopuksi lisää vesi, sekoita älä vaivaa. Öljyä piirakka vuoka ja taputtele taikina vuokaan.

Täyte;

1   rkl   voita
1 rasia kuutioitua  pekoonia
3   dl    sieniä (esihöyrytettyjä)
1          sipuli
            yrttisuolaa maun mukaan
1  prk   smetanaa (120 g)
2    dl   kermaa
1          muna
2    dl   juustoraastetta

Laita kuumalle paistinpannulle voita ja sienet, sipulit ja pekoonit pannulle ruskistumaan. Voin voi jättää pois jos pekooni on oikein rasvaista. Kun seos on sopivasti paistunut mausta se ja laita piirakkapohjan päälle. Sekoita kulhossa smetana, kerma ja kananmuna ja lisää sieniseoksen päälle. Viimeisenä lisää juustoraaste.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


 
 
 
 
 

Kolmenviljansämpylät

5 dl vettä
1½ tl suolaa
2 rkl hunajaa
50 g hiivaa
12 dl kolmenviljan sämpyläjauhoja
1 dl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen suola, hunaja ja hiiva. Sekoita hyvin, että kaikki aineet liukenevat kunnolla. Lisää jauhot pikkuhiljaa sekoittaen ja lopuksi alusta taikina hyvin. Viimeisenä lisää öljy ja jatka alustamista vielä sen aikaa, että jauhot irtoavat hyvin käsistä.

Kohota taikina lämpöisessä ja vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

Muotoile sämpylöiksi. Laita uunipellille ja kohota vielä 15 minuuttia.

Paista 225  asteessa noin 15 minuuttia.


 

 
 
 
 

torstai 13. syyskuuta 2012

Perunarieskat

Teki jo niin kovin mieli muussia kun koko kesä on syöty uusia perunoita. Teinpäs sitten liian ison annoksen ja pähkäilin mitäköhän lopusta. Perunasoselaatikko on kyllä hyvää ja tekee meillä kauppansa, mutta perunarieskat on kyllä ihan ykkösjuttu ja niin nopeita tehdäkkin. Nyt tien vain pienen annoksen.

5   dl   notkeaa perunamuussia
           suolaa, mutta vain hiukan
2         munaa
5   dl   ohrajauhoja

Sekoita kaikki aineet hyvin sekaisin. Taputtele uunipellille rieskoja, mieleisen kokoisia. Paista 250 asteessa  15 minuuttia. Parhaita heti lämpiminä pelkän voin kanssa. Säilyvät hyvin jääkaapissa siis jos eivät joudu parempiin suihin.



 

Kanavihanneslaatikko

Toinen erittäin helppo ja nopea ruoka jonka voi tehdä edellisen päivän "jämistä" on tämä.

Keitettyä riisiä
kana filettä palana tai mitä tahansa kypsää kanaa
pakaste vihanneksia, minulla oli kruunuvihanneksia.
suola
mausteita maun mukaan
purkki kermaa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Paista uunissa 250 asteessa noin 30 min. tai niin kauan että kerma on imeytynyt paistokseen. Ja ei kun syömään.


 
 

 

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Helppo jauhelihakastike

Arjen tohinassa ja työpäivän jälkeen ei aina jaksa laittaa mitään kauhean suuritöistä ruokaa. Pitää aina miettiä, että mikä olisi nopeaa ja helppoa valmistaa, ettei nälkä perheellä kerkeisi liian kovaksi. Tämä resepti on sitä todellakin.

400     g   jauhelihaa
1              sipuli
1-2           tomaatti
                suolaa
½     prk   creme bonjour
½     prk   pippuri kermaa

Ruskista jauheliha ja lisää sipulit joukkoon, anna hetki hautua. Lisää creme bonjour ja pippuri kerma ja jatka hauduttamista 5 minuuttia. Lisää lopukis mausteet ja tomaatit. Valmista nautittavaksi ja valmistuu noin 10-15 minuutissa. Tarjoa perunoide tai pastan kanssa.


 
 
 
 

Täytetyt kesäkurpitsat

2            kesäkurpitsaa
200   g   jauhelihaa
1            tomaatti kuutioina
½           sipulia
              yrttisuolaa
2      dl   juustoraastetta

Puolita kesäkurpitsat pitkittäis suunnassa. koverra keskusta pois. Laita kesäkurpitsat uunivuokaan. Ruskista jauheliha ja sipulit pannulla. Kun jauheliha on ruskistettu lisää tomaatti kuutiot, kesäkurpitsan sisus ja mieleisesi mausteet joukkoon. Sekoita kaikki sekaisin ja täytä kurpitsanpuolikkaat seoksella. Laita vielä päälle juustoraastetta ja paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Sairaalassa

Arjen elämä on yllätyksiä täynnä ja niin se sitten minutkin pysäytti kesken normaalin arjen. Luulin syysflunssan pukkaavan päälle ja ajattelin heti, että ei nyt ei sopisi sairastaa. Olinhan vasta puolitoista viikkoa ollut uudessa työssä ja olisi jotenkin tosi kurjaa heti olla poissa. Sinnittelinkin sitten yhden päivän puolikuntoisena töissä yrittäen vaan selvitä eteenpäin. Sitten se iski sillä voimalla, että lääkäriin oli lähdettävä ei auttanut mikään. Eikähän se sitten mitään flunssaakaan ollut vaan huomattavasti vakavampaa. Leikkaukseen sitten jouduin ja sairaalassa makaillessa meni viisi päivää. Nyt pari päivää kotona jo toivuttu ja lepäily jatkuu edelleen. Mitään en saa tehdä enkä nostella joten uusia tuotoksia ei varmaan reilu viikkoon tule, mutta sitten jo onkin varmaan niin kova hinku leipomaan, että ranteet on kipeät vatkaamisesta ja vaivaamisesta. Onneksi minulla on jotakin juttuja koneella joita en kerennyt pikaisen sairastumisen vuoksi päivittää. Päivittelen ne nyt sitten.


Maisemaa sairaalan ikkunasta. (kännykällä otettu joten ei kovin hyvä)
 
 

Hienot maisemat sairaala sängystä.
 
 
 
 
 

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Pinaattikeitto

3 rkl voita
5 rkl vehnäjauhoja
9  dl  maitoa (kevyt tai vanhanajan)
1  dl  kermaa
1  ps  pinaattia tai tuoretta jos on
         suolaa maun mukaan.

Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää noin puolet maidosta ja sekoita niin kauan, että seos on tasaista anna kiehua miedolla lämmöllä.

.Lisää loppu maito, kerma ja jäinen pinaatti. Sekoita edelleen. Keitä pari minuuttia ja mausta suolalla. Tarjoa lisäksi keitettyjä kananmunia ja ruisleipää. Herkullista.