Tervetuloa blogiini viihtymään

perjantai 31. elokuuta 2012

Mustikkavalkosuklaakakku

Iso irtopohjainen kakkuvuoka (n. 40 cm)

Pohja;
1½  pkt Digestive keksejä
150 g sulatettua voita


Murskaa keksit hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Sekoita hyvin sekaisin. Laita vuokaa pohjalle leivinpaperi. Taputtele piparivoi seos vuoan pohjalle hyvin.

Täyte;

500 g rahkaa
4 dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl sokeria
200 g  valkosuklaata
7 liivatelehteä
1 dl vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sulata valkosuklaa mikrossa. Ole varovainen sillä leikkaa helposti kiinne. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sekoita hyvin sekaisin. Seuraavaksi lisää sulatettu valkosuklaa. Kiehauta vesi ja ota se pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kiehuneeseen veteen sekoittaen hyvin, että ne sulavat veden joukkoon. Lisää liivatevesi täytteen joukkoon kokoaika sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja suojaa vuoka hyvin. Laita kakku hyytymään jääkaappiin useammaksi tunniksi.

Pinnalle;
mustikoita
hyytelösokeria

Kun täyte on hyytynyt kunnolla lisää kakun päälle mustikoita ja tee hyytelösokerista kiille ja laita se viimeiseksi kakun päälle. Anna hyytyä hyvin jääkaapissa vielä muutama tunti.









Puolukkapiimäpiirakka

Tämän uuden piirakka herkun löysin seikkailemalla eri blogeissa ja kasailemalla sieltä täältä eri reseptejä yhteen ja vähän itse sitten säveltelemäällä. Tuuli ihan äärettömän hyvää teen kyllä toisenkin kerran. Tästä ohjeesta tulee uunipellillinen.

3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl grahamjauhoja

4 dl vehnäjauhoa
2 tl soodaa
3 dl piimää
150 g sulaa voita
n. 5 dl jäisiä puolukoita
2-3 dl greikkalaista jugurttia (maustamatonta)

½ dl sokeria
2 dl kondensoitua maitoa

1. Kuivataineet mitataan kulhoon ja sekoitetaan keskenään..
2. Lisää piimä ja voisula jauhojen joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Levitä taikina uunipellille

4. Lisää jogurtin joukkoon noin ½-1 dl sokeria. Levitä jogurtti piirakan päälle.
5. Ripottele puolukat piirakan päälle.
6. Keitä kondensoitua maitoa mikron kestävässä astiassa niin kauan, että se alkaa sakeentua ja muuttua kinuskiksi.

7. Valuttele ohuiksi raidoiksi piirakan päälle kinuskiraitoja.
8. Paista uunin alaosassa 175 asteessa 45-50 minuuttia.







 

tiistai 28. elokuuta 2012

Hedelmäleipä

Tämän ihanan leivän bongasin ystävän blogista. Oli ehkä aikas työläs, mutta todella hyvää. Hiukan ohjetta kuitenkin muuttelin.

20 g hiivaa
4 dl kylmää vettä
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 tl kanelia
4 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
100 g rusinoita
1 pussi aprikooseja
½ pussia luumuja

Hapanjuuri päivä 1
2.5 dl ruisjauhoja
2 dl vettä

Hapanjuuri päivä 3
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä

Hapanjuuri päivä 4
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä


1. Tee ensin hapanjuuri.  Anna tekeytyä kelmun alla huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.

2. Lisää hapanjuureen 3 päivän ainekset anna jälleen tekeytyä yksi vuorokausi.

3. Lisää neljäntenä päivänä juureen ainekset ja anna vielä olla yhden vuorokauden ajan. Nyt sinulla pitäisi olla elävä, kupliva hapanjuuri.

4. Aloita leivän tekeminen. Liota hiiva veteen, lisää siirappi, suola ja kaneli.

5. Lisää hapanjuuri, ruisjauhot ja vähän vehnäjauhoja kerrallaan, vaivaa käsin kunnes taikina on kiinteää.

6. Lisää loput ainekset ja sekoita vielä niin, että kaikki ainekset sekoittuvat hyvin keskenään, mutta älä enää vaivaa.

7. Anna taikinan kohota tunnin verran liinan alla.

8. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä pitkänmuotoiset leivät ja laita ne voideltuihin leipävuokiin. Älä vaivaa liikaa, jotta ilmakuplat eivät häviä kokonaan. Anna kohota jälleen tunnin verran.

9. Kostuta leipien pinta ja ripottele niille esim. unikonsiemeniä tai karkeita ruisjauhoja koristeeksi. Tee leipiin muutama poikittaisviilto pinnalle terävällä veitsellä, näin leipään tulee kaunis pinta paistettaessa.

10. Laita leivät uuniin ja paista ne 230 asteeseen. Paista noin 30 minuuttia.

11. Kumoa valmiit leivät ritilälle ja anna jäähtyä.


 
 
 
 

 

Mantelinmakuiset pikkupullat

2,5 dl maito

25 g hiivaa
0,5-1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Täyte;
voita
sokeria
mantelijauhetta
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen (+37\'c) maitoon.
2. Lisää suola, sokeri, vaniljasokeri ja muna.
3. Lisää jauhot alustaen, lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva.
4. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
5. Kun taikina on kohonnut kaada se työpöydälle ja kauli siintä suorakaiteen muotoinen levy.
6. Levitä taikinalle voita, ripottele voin päälle sokeria ja mantelijauhetta.
7. Rullaa taikina ja leikkaa se noin 3 cm paloiksi.
8. Laita pullat uunipellille ja kohota niitä noin 15 minuuttia.
9. Paista pullia keskitasolla 225\'c 5-10 min .







 

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Saaristolaisleipä

1      l    piimää
75   g    hiivaa
3    dl    siirappia
3    dl    leipämaltaita
3    dl    vehnäleseitä
3    dl    ruisjauhoja
1   rkl    suolaa
10  dl    vehnäjauhoja

Voiteluun siirappivettä1/3

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Seuraavaksi lisää joukkoon kaikki loput aineet ja sekoita kunnolla sekaisin. Anna nousta 1½ tuntia. Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Paista leipiä uunin alimmalla ritilä tasolla 175 asteessa kaksi tuntia. Kun leivät on kypsyneet 1½ tuntia valele siirappivedellä.

Kumoa kypsät leivät vuuista ritilälle liinan alle jäähtymään.

Anna leipien tekeytyä kylmässä kolmisen päivää niin ovat parhaimmillaan.

Leipä säilyy jääkaapissa pitkään jopa yli kaksi viikkoa.


 
 
 
 

Fetapiirakka

Pellillinen

Pohja;

6     dl  Kolmenviljanjauhoja
1     tl   suolaa
2     tl   leivinjauhetta
2     dl  juustoraastetta
1½  dl  oliviöljyä
1     dl  vettä

Laita kuivataineet kulhoon ja lisää juustoraaste, sekoita sekaisin. Lisää öljy ja nypi se taikinan joukkoon. Lopuksi lisää vesi, älä vaivaa taikinaa vaan sekoita vain sen verran kuin on pakko. Jos tuntuu, että taikinasta ei tule sileää ja tasaista voit lisätä hiukan vettä. Taputtele taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Täyte;

1   prk   aurinkokuivattuja tomaatteja basilikaöljyssä  (n. 2 dl)
1           punasipuli
2           porkkanaa raastettuna
½          kesäkurpitsaa raastettuna
             öljyä
1   prk   raejuustoa
1   prk   fetajuustokuutioita
3   dl     juustoraastetta

Pilko sipuli pieniksi ja raasta porkkana sekä kesäkurpitsa. Kuullota paistinpannulla öljyssä  sipuli, porkkana ja kesäkurpitsa. Levitä pohjanpäälle kaikki aineet niin, että juustoraaste tulee viimeiseksi. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


 
 
 
 
 

lauantai 25. elokuuta 2012

Läksiäiset

Sanoin itseni heinäkuussa irti 13 vuoden työsuhteen jälkeen ja taisinpa yllättää teollani kaikki ihmiset ja en välttämättä itseäni vähiten. Kaikki tapahtui todella nopeasti ja ihan odottamatta. Tarjoutui mahdollisuus siirtyä työnantajalle jonka ideologiaa arvostan todella paljon. En ruvennut miettimään sen pidempää asiaa ja otin paikan vastaan ja sanoin itseni samantien irti. Luonteeni vain on sellainen, että teen päätökset nopeasti enkä jää miettimään asiaa sen enempää. Irti sanoin itseni sen vuoksi, ettei tarvitse miettiä onko minulla mahdollisuus perua asia ja palata takaisin entiseen. Nyt mennään näillä uusilla eväillä ja sillä selvä. Odotan kyllä innolla uuden alkamista. Tällä hetkellä tunteet menevät aikasen vuoristorataa sillä onhan minulla haikea olo ja ikäväkin tulee varmasti niin työkavereitani sekä asukkaitamme. Mielessä on paljon hyviä muistoja, hauskoja hetkiä ja ihania juttuja. Onneksi kaiken voi säilöä muistojen arkkuun ja raotella sitä arkkua aina silloin tällöin ja fiilistellä niillä muistoilla.

Perjantai aamuna vietimme läksiäisiäni aamiaisen merkeissä. Tunnelma oli ihana ja yhteenkuuluvuuden tunne kiinteä. Tästä tunteesta ja hetkestä en aio ihan hevillä laskea irti. Itkeäkin piti tietenkin ja useamman kerran tämän hetken jälkeenkin. Minulle ihan normaalia, että vetistelen ihan joka käänteessä.

Valmistin ajatuksella ja tunteella koko tarjoilun joka oli;

Saaristolaisleipää
Hedelmäleipää
Kesäkurpitsaleipää
Voita
Yrttilevitettä
Juustoa
Vesi-, hunaja- verkkomeloonia
Viinirypäleitä
Fetapiirakkaa
Mustikkavalkosuklaakakkua
Mantelipullaa
Puolukkakinuskipiirakkaa

Ohjeet laittelen myöhemmin.

Läksiäislahjani oli mitä ihanin ja siis niin minua ja juuri jotain sellaista mitä olen halunnut ja mistä varmasti tykkään. Kiitos siintä ihanille työkavereilleni eikä vähiten sille ihanaiselle joka tämän kaiken ideoi.

Tälläistä isoa valkoista lyhtyä etsin jo viime talvena, mutta en löytänyt mistään. Nyt sen sain sitten läksiäislahjaksi.

Ihana kukkakimppu ja värikin oli aivan passeli valkeaa ja vaaleanpunaista. Kaunis.

Tässä se nyt on uusi kiikkutuolini siis niin aivan ihana ja huippu hyvä istua. Lisäksi ihana tyynyt.



Vielä sain tietenkin kortin joka oli kaunis ja bling blingillä somistettu, siinä oli mitä ihanin värssy mukana, ja taas itkettiin.

Kiitos vuosista näistä, riemuista myrskyisistä.
Ne vietit kanssamme työtätehden.
Nyt käänsit eloosi uuden lehden.
Emme aina sua muistaneet kiittää,
sanat tänään ne mahda ei riittää.
Sen kai tiedät sua korvaa ei kukaan.
Sulle onnea toivomme mukaan!

Kiitos, Kiitos, Kiitos olette ihania ja aina muistoissani!

Kiikkutuoli

Olen jo jonkin aikaa toivonut itselleni kiikkutuoli ehkä sellaista jostakin 60-70 luvulta olevaa hiukan modernimpaa. No tulipa sitten veljen vaimon kanssa asiasta puhe ja hän kertoi, etä isällänsä saattaisi olla vanha kiikkutuoli mökin vintillä entisöitynä. Eikun kysäsemään asiasta ja olihan hänellä ja ihana olikin. Lupasi sen sitten meille päivähoitoon ei halua myydä sitä, mutta hoitoon voi antaa. No kiikkutuoli sitten haettiin meille ja sille löytyikin olkkaristamme oikein oiva paikka. Tuoli on nätti ja sopii meille oikein hyvin, värikin mielytti minua vaikka ei valkoinen olekkaan. Ainut huonopuoli on asiassa se, että tuoli on niin iso ettei minun jalat tapaa kunnolla jalaksille eikä etenkään maahan. Hiukan tulee paniikki kun pitää jännittää itseään koko aika. Tuoli myös herkästi keikahtaa taakse liikaa. Minä joka olen rento istuskelia en ole vielä oppinut kiikkutuolissa istumaan. Ihana se silti on.


 



 

tiistai 21. elokuuta 2012

Virkattu wc:n matto

Virkkailu innostus jatkuu vaikka se hiukan olikin tuossa kesän aikan vähäisempää. Aloittelin joskun kesän aikana tuon wc:n maton ja tein sitä välillä ja välillä virkkailin torkku peittoa. Matto on tehty trikoo kuteesta ja värit valikoituivat ihan wc:n värien mukaan. Koukku on numero 10. Tein kaksi isoäidin neliötä ja yhdessä neliössä on kolme kerrosta kutakin väriä. Liitin neliöt yhteen kiinteillä silmukoilla. Reunuksen tein ensin sinisellä kiinteitä silmukoita ja sitten luonnon vaalealla. Sen jälkeen tein luonnon vaalealla kolme ketjusilmukkaa ja jokatoiseen kiinteään silmukkaan kiinteälläsilmukalla kiinni. Viimeisenä kerroksena tein jokaiseen kaareen piilosilmukan, kiinteänsilmukan ja piilosilmukan. Olen ihan tyytyväinen loppu tulokseen.











Vadelmamustikkasoppa

3    dl      mustikoita
1    dl      vadelmia
1      l      vettä
1    dl      sokeria  (tai makusi mukaan)
2   rkl     perunajauhoja

Laita vesi, mustikat ja vadelmat kattilaan ja kiehauta niitä noin 10 minuuttia. Kaada keitos siivilän läpi. Lisää sokeri ja kiehauta. Laita perunajauhot kuppiin ja lisää tilkka vettä, että saat juoksevan nesteen. Kun soppa kiehuu ota se liedeltä pois ja vatkaa vispilällä perunajauho nauhamaisena sopan sekaan. Nosta takaisin liedelle ja anna kiehahtaa niin, että tulee muutama pulpahdus. Ota pois levyltä. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele vadelmilla. Ripottele pinnalle hiukan sokeria ettei soppa kueretu.





Itse olen oikea puuro ihminen ja voisin syödä puuroja aamulla, päivällä ja illalla. Melkein kaikki puurot maistuvat minulle, siis sellaiset peruspuurot. Mannapuuro on aivanihanaa Vadelmamustikkasopan kanssa














Mannapuuro

1       l    maitoa
1½  dl    mannasuurimoita
              suolaa


Kuumenna maito kiehuvaksi mielellään teflonkattilassa tai puurohaudekattilassa välillä sekoittaen. Lisää mannasuurimot sekaan koko aika vatkaten vispilällä. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia aina välillä hämmentäen. Jos käytätä speltti mannaa vaatii se pidemmän kypsymisajan. Mausta puuro lopuksi suolalla. Puuro maistuu sekä kuumana, että kylmänä.





maanantai 20. elokuuta 2012

Iloitse tästä päivästä

                 Iloitse tästä päivästä, sillä se on elämä itse,
                                 aitona ja sykkivänä.
                                  Sen kaari on lyhyt,
    mutta siinä on kaikki mikä on totta ja oikeaa ihmisen elämässä.

               Eilinen on vain unta ja huominen kangastusta.
                            Käytä hyvin tämä päivä,
               niin jokainen eilispäivä on onnellinen unelma
                        ja jokainen huomen ihana toivo.

     Iloitse tästä päivästä ja tervehdi sen nousevaa aurinkoa.

                                      -Kalidaso-







Kanttarellikeitto

Itse olen sienille allerginen joten en voi syödä mitään sieniruokia, mutta mieheni pitää niistä ja siksipä teen hänelle mielelläni sieniruokia. Nyt kanttarellit on ajankohtaisia ja mietinkin mitä tekisin
hänelle tällä kertaa. Koska keitot maistuu aina päädyin tähän ohjeeseen.

4 annosta

20    g     voita
1             sipuli
½     l      kanttarelleja
50    g     voita
2    rkl    vehnäjauhoja
5     dl     maitoa
1     dl     kuohukermaa
               suolaa


Pilko sipulit pieniksi. Sulata 20g voita kattilassa ja kuullota sipulit siinä. Lisää kanttarellit sipulien kanssa pannulle ja kypsennä niitä niin kauan että  neste haihtuu. Lisää jauhot sienien päälle ja sekoita hyvin. Lisää maito kattilaan. Anna kypsyä miedolla lämmöllä hiljakseen, noin 15-20 minuuttia. Lisää kiehumisen loppuvaiheessa kerma ja suola. Tarkista maku. Voit jättää kanttarellejä hiukan keiton koristelemiseen.








lauantai 18. elokuuta 2012

Kesäretki

Vajaa kaksi viikkoa sitten käytiin ystävän kanssa pienellä kesäretkellä. Ensin ajelimme Alppiruusuun jossa söimme herkullisen aterian. Ensin tuntui jaksaakohan tästä enää jatkaa matkaa, mutta hetken istuskeltuamme, matka jatkui taas. Alppiruusussa oli tuottajatori kiinni joten muuten emme sieltä ostoksia tehneet. Seuraava kohteemme oli Antik-Anna joka on ihan huippu ihana paikka. Sieltä löytyy antiikkia, kirpputoria ja lahjatavarapuoti uustuotantoakin. Lisäksi kahvio ja ihana terassi jossa voi nautiskella kahvinsa. Antik-Annassa kiertelimme kauan ja istuskelimme terassilla ihania jäätelöannoksia herkutellen sekä nauttien kauniista auringonpaisteisesta ilmasta. Viimoiseksi käväisimme vielä katsastamassa Pukaron Paroonin tarjonnan. Jotain pientä matkalta tarttui mukaan ei kuitenkaan tullut mitään sen kummempaa osteltua. Oli mukava vain olla ja katsella ja viettää kiireetöntä päivää ystävän kanssa.












torstai 16. elokuuta 2012

Kaalikääryleet

Kaali ruuat on mielestäni todella herkullisia ja aina loppu kesästä ja syksyn tullen odottaa kaalen kasvavan niin paljon, että saa kaalikääryleitä tehtyä. Nyt tein täytteen hiukan eritavalla kuin normaalisti, mutta se toimi kuitenkin oikein hyvin. Yleensä teen kääryleet uunissa koska silloin voi tehdä isomman satsin ja valmistus helpottuu. Tällä kertaa kuitenkin tein ne kasarissa koska tein hiukan pienemmän satsin ja olin juuri saanut uuden kasarin jossa kypsyttäminen oli helppoa.


10 kpl
n. 1-2 kg keräkaalia (niin iso että lehdistää saa kääryleet)
1 tl suolaa
2-3 litraa vettä

Täyte:
1 sipuli1 rkl voita
250 g jauhelihaa
1 tl suolaa2 dl puuroriisiä (keitettynä)
1 fondi kuutio
Pinnalle:
siirappia
voita
Koverra kaalista kanta pois. Nosta kaali kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrota kaalista lehtiä sitä mukaan, kun ne pehmenevät. Jäähdytä lehdet kylmässä vedessä ja nosta ne keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päälle kuivumaan. Säästä keitinliemi.

Loppu kaalin voit käyttää vaikka kaalipataan tai keittoon. Kuori ja silppua sipuli ja kuullota silppua pannulla voissa. Sekoita yhteen täytteen aineet.

Ohenna pehmitettyjen kaalinlehtien lehtiruotia ja levitä lehdet työlaudalle. Jaa täyte kaalinlehdille, taita lehtien reunat ylös ja kääri paketiksi. Asettele kaalikääryleet uunipannulle vieri viereen ja valuta päälle siirappia. Vuole pinnalle halutessasi vielä muutama voinokare.









Suklaakakku 2

Tein myös heinäkuun viimisenä suklaakakun omille nimppäreille. Tällä kertaa tein kuitenkin täytteen hiukan eri lailla ja pohja oli gluteiniton.

Pohja;

2              kananmunaa
3/4   dl     sokeria
1/2   dl     gluteinittomia jauhoja
1/2   dl     perunajauhoja
1½   rkl    kaakaojauhetta
1/2    tl     leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki loput aineet sekaisin. Kun vaahto on tarpeeksi paksua lisää jauhoseos taikinaan siivilän läpi. Älä vatkaa enää vaan sekoita varovaisesti jauhot taikinaan. Laita irtopohja vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat hyvin. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Vuoan koko oli minulla noin 25 cm. Kun kakkupohja on kypsä anna sen hetken jäähtyä vuoassa ja irroita se sitten. Kun pohja on jäähtynyt laita kakkupohja takaisin irtopohjavuokaan. Muista laittaa leivinpaperi tai kakkupaperi pohjalle.


Täyte;

4      dl     kermaa
250   g     rahkaa
1    rasia  maustamatonta tuorejuustoa
1  levy     tummaa suklaata
1      dl     sokeria
                vaniljasokeria
7              liivatelehteä
1      dl     vettä tai maitoa

Laita liivatelehdet veteen likoomaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka ja tuorejuusto. Sekoita hyvin. sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. lisää suklaa ja sokerit täytteeseen ja sekoita kaikki sekaisin. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää liivatelehdet veteen hyvin sekoittaen niin että ne varmasti likoaa. Lisää myös liivatteet täytteeseen kokoa aika sekoittaen. Kaada täyte kakkuvuokaan pohjan päälle. Suojaa vuoka hyvin ja laita jääkaappiin hyytymään. Kun kakku on hyytynyt koristele se.

Koristeluun;

vadelmia
pensasmustikoita
valkosuklaata




lauantai 11. elokuuta 2012

Mansikkakermakakku

Lisää kakku päivityksiä, kun näitä tuli tehtyä tuossa heinäkuun lopussa aikasen monta.

Pohja:

4 munaa
1 lasi sokeria
1 lasi gluteinittomia vaaleita jauhoja
2 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka ja jauhota mannasuurimoilla. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, tee oikein paksy hyvä vaahto. Lisää joukkoon jauhot joihin on lisätty leivinjauhe. Älä enää vatkaa sekoita vain hyvin tasaiseksi taikinaksi. Paista 175 asteessa noin 30 min.

Täyte ja päällinen:

Kermaa
mansikoita

Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja leikkaa se kolmeen osaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Leikkaa mansikat joko siivuiksi tai palasiksi. Munan leikkurilla on helppo leikata mansikat siivuiksi. Kostuta kakku vedellä tai maidolla. Kasaa kakku vuorotellen pohja, mansikat ja kerma. Viimeisenä kerma koko komeuden päälle ja sitten koristeeksi mansikoita. Parasta kesäkakkua.






torstai 9. elokuuta 2012

Suklaakakku

Tämän kakun tein töihinpaluu kakuksi omalle työmäälleni.

Vuoan koko on noin 40 cm.
Kahden munan kakkupohja:

2            kananmunaa
3/4   dl    sokeria
1/2   dl    vehnäjauhoja
1/2   dl    perunajauhoja
1½  rkl    kaakaojauhetta
1/2    tl    leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki loput aineet sekaisin. Kun vaahto on tarpeeksi paksua lisää jauhoseos taikinaan siivilän läpi. Älä vatkaa enää vaan sekoita varovaisesti jauhot taikinaan. Laita irtopohja vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat hyvin. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Vuoan koko oli minulla noin 25 cm. Kun kakkupohja on kypsä anna sen hetken jäähtyä vuoassa ja irroita se sitten. Kun pohja on jäähtynyt laita kakkupohja takaisin irtopohjavuokaan. Muista laittaa leivinpaperi tai kakkupaperi pohjalle.


Täyte:

1           pussi Dr. Oetker Kakkumousseaineksia suklaanmakuinen
2     dl   kermaa
1   prk   limerahkaa
1     dl   maitoa
4           liivatelehteä

Tee kakkumousse pussin ohjeen mukaaan. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se moussen joukkoon. Lisää myös rahka ja sekoita hyvin sekaisin. Lämmitä maito kattilassa ja sekoita siihen liivatelehdet joukkoon. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ennen maitoon lisäämistä. Sekoita hyvin, että liivatteet sulavat kunnolla maitoon. Lisää maito mousseseokseen hyvin sekoittaen.

Laita mousseseos kakkupohjan päälle, suojaa vuoka hyvin ja nosta kakku kylmään hyytymään.

Koristelu:

vadelmia
mustikoita
valkosuklaata

Sulatin valkosuklaan mikrossa ja tein leivinpaperin päälle erilaisia kuvioita. Annoin niiden jähmettyä ja laitoin niistä kakun päälle koristeita.

Kun kakku on hyytynyt koristele se mieleiseksesi.








keskiviikko 8. elokuuta 2012

Satoa lisää

Eilen poikkesin kasvimaalle hakemaan kypsiä vihanneksia ja marjoja. Yllätys olikin melkoinen kun huomasin että etanat alkavat valtaamaan kasvimaatamme, pihkura vie. No pakko on alkaa korjaamaa satoa vähän etuajassa. Kaikki purjot ja sipulit pitää nostaa ylös ja pilkkoa ja pakastaa. Kesäkurpitsat on sitten iso kysymysmerkki saako niitä enää vai ei kolme oli onneksi korjattavissa. kurkkuja ja tomaatteja tulee joka päivä, mutta katsotaan miten papujen käy kun ne on muutenkin hiukan myöhässä eli vasta kukkineet. Marjat tai siis vadelmat kypsyvät ihan hyvin joka päivä niitä saa käydä noukkimassa. Karhubnvadelmat ei vielä ole oikein kypsyneet vain kolme löysin. Kukkakaalit tai siis loput kolme oli pilalla samoin aika iso määrä sipuleita. No näillä on mentävä mitä saadaan, hyvä että edes tämän verran.  Paprikoitakin olisi tulossa vielä tosi paljon jos vaan pääsevät kypsymään, ensimmäinen olikin jo kypsä. Kuvat ei ole kauhian hyviä, kun kännykällä ne jouduin ottamaan. Kamera oli tyttärellä.









tiistai 7. elokuuta 2012

Mansikkahyydykekakku

Tämä kakku meni miehen työpaikalle kun hän palasi loman jälkeen töihin.
Tällä kertaa tein hyydykekakun tavallisen kakkupohjan tosin matalan pohjan päälle. Kaikki ei aina tykkää keksipohjasta ja siksi kokeilenkin mielelläni erilaisia vaihtoehtoja. Ihan herkullista kakusta tuli näinkin.


Kahden munan kakkupohja:

2            kananmunaa
3/4 dl     sokeria
1/2 dl    vehnäjauhoja
1/2 dl    perunajauhoja
1/2 tl     leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki loput aineet sekaisin. Kun vaahto on tarpeeksi paksua lisää jauhoseos taikinaan. Älä vatkaa enää vaan sekoita varovaisesti jauhot taikinaan. Laita irtopohja vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat hyvin. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Vuoan koko oli minulla noin 25 cm. Kun kakkupohja on kypsä anna sen hetken jäähtyä vuoassa ja irroita se sitten. Kun pohja on jäähtynyt laita kakkupohja takaisin irtopohjavuokaan. Muista laittaa leivinpaperi tai kakkupaperi pohjalle.

Täyte:

4        dl   kermaa
1½   prk   rahkaa
1        dl   sokeria
2        tl    vaniljasokeria
3       dl    mansikoita palasina
7              liivatelehteä
1 ½    dl   mansikkamehua


Laita liivatelehdet likoomaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sokerit sekä rahka. Lisää vielä mansikan palat ja sekoita hyvin sekaisin. Laita mansikkamehu kattilaan ja lämmitä se, purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää kuumaan nesteeseen. Lisää neste kermarahka seoksen joukkoon tasaisena nauhana. sekoita hyvin niin, että neste menee tasaisesti sekaisin. Kaada seos kakkupohjan päälle suojaa vuoka kelmulla ja laita kylmään jähmettymään. Hyydykekakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.

Koristele kakku mansikoilla ja valkosuklaa rouheella.







Taas sairaana

Sen, että edellisestä sairastamisesta selvisin ja kerkesin töissä olla muutaman päivän niin tauti iski uudelleen ja vei kunnolla pedin pohjalle. Onneksi kerkesin nimipäivät vietellä ja muutaman kakunkin leipoa, mutta muutama kakkutilaus piti perua. Tattootkin jäi tällä erää juhlimatta onneksi seuraavat tulevat ajallansa. Nyt on sitten hyvin vähän kuvia jemmassa mitä voisi päivittää, mutta muutama sentään löytyy. Tosin enhän ole edes ruokaa jaksanut moneen päivään laittaa. Nyt yritän pikkuhiljaa puuhastella kaikkea pientä kotona kuten pyykkien viikkaamista, ruuan laittoa ja jotakin pientä. Hiki pukkaa päälle heti kun vähän tekee jotakin, mutta sitten taas levätään ja jatketaan myöhemmin.  Nuorten huoneiden laittokin on hiukan kesken, kun en ole jaksanut kaupoilla käydä, mutta kaikki ajallansa. Ilmat olikin pitkään oikein aurinkoiset ja lämpöiset eilen illalla jytisi sitten ukkonen kunnolla ja vettä satoi valtavasti kuten tänään iltapäivälläkin. Onkohan se jo syksyn tulon merkki. Kaikki kasvaa ulkona valtavasti ja ei vähiten nurmikko, mies manailee kun saa joka viikko olla leikkamassa. Ruusupenkki on ollut aivan loistavan hieno. Ruusuja on niin paljon ettei koskaan aikaisemmin ole ollut. Laitan hiukan ruusuista kuvia tähän postaukseen.