Tervetuloa blogiini viihtymään

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Kesäinen salaatti

1  kerä   jääsalaattia
              vesimeloonia
              mansikoita
 1  pkt    halloum juustoa

Paista halloum juustot pannulla kaunin kullan keltaisiksi.  Silppua jääsalaatti käsin tarjoiluastiaan. Pilko myös melooni sekä mansikat sopiviksi palasiksi ja laita salaatin päälle. Viimeiseksi laita paistetut halloum juustot koko komeuden päälle. Tämä salaatti on ihanan kesäinen ja raikas eikä kaipaa minkäänlaista kastiketta.




Juhannusaatto

Eilinen juhannusaatto vierähti rennossa ja iloisissa merkeissä. Ilma oli mitä parhain aurinko paistoi ja lämmintäkin riitti. Aamupäivä oltiin kotona ja nautiskeltiin kiireettömästä aatto päivästä. Esikoinen lähti juhannuksen viettoon omille teilleen jo hyvissäajoin. Muu perhe lähti mummolaan syömään ja nauttimaan herkullisista juhannus ruuista. Siellä se vierähtikin useampi tunti hyvässä seurassa. Nuoremman veljen perhekin oli mummolassa. Ruoka oli hyvää ja sitä oli varmasti riittävästi jos ei voisi sanoa ihan liikaakin. Hyvää ruokaa on vain aina syötävä vähän liikaa.





Kotiin palattuamme kuopuskin lähti juhannusta viettämään poikaystävänsä luokse. Me vanhukset sitten lämmitimme saunan ja saunoimme koivun tuoksussa. Seuraavaksi olikin jo perinteeksi muodostunut kokko reissu minun lapsuuden maisemiin, siis ihan tuohon muutaman kilometrin päähän. Kokko oli komea, mutta syttyi jo hiukan etuajassa.






Viimoisena piipahdimme vielä lapsuuden ystävääni moikkaamaan, kun hän yleensä poikkeaa paikkakunnalle juhannukseksi. Olipas kiva taas tavata.

Näin meillä juhannus meni ja nyt sitten juhannuspäiväkin on illassa. Tänään olemme ottaneet koko päivän ihan rennosti. Päivällä kävimme kävelemässä luonnonsuojelu alueella leppoisan lämpöisessä kesäsäässä. Kotiin päästyämme alkoikin sitten jumalaton vesisade ja sitä on sitten riittänyt ja edelleenkin sataa. Tänään myös tapasin lapsuudenystäväni uudelleen ja höpötelimme jos vaikka mitä. Siis niin ihanaa.

Hyvää loppu juhannusta kaikille :)



perjantai 22. kesäkuuta 2012

Juhannus runo

Suvituuli korvaan kuiskii
taikasanoja, kun huiskii
koivuvasta pintaan paljaaseen
virkistäen kehon väsyneen.
Pian istuu puhdas ihminen
kesäyön ihmeisiin uskoen
näkee virvatulten palavan
lammen pinnalla armaansa kuvan.
On kallioimarteessa kukkia
omat varpaat ilman sukkia
auringonkin huomaa tanssivan
kuu sille siihen antanut on luvan.
Tyynyn alle kerää seppeleen
kedon kukat poimii varoen
haukkaa vielä sillin suolaisen
kera kunnon palanpainikkeen.
Sitten päänsä tyynyyn kallistaa
rakkaimpaansa uneen odottaa
vaikka aamulla ei muistakaan
kuka saapui vettä antamaan.
Ihanaa on viettää valon juhlaa
aurinko säteitään kun tuhlaa
ihanaa on kerran vuodessa
humaltua mettä juodessa.

Hyvää juhannusta kaikille <3








 

Huvimaja

Lomaa vietettäessä on tullut samalla laiteltua pihaa milloin mistäkin ja kyllähän siellä laittamista riittääkin. Aina on ollut se tavoite, että juhannukseksi pitäisi saada piha siihen kuntoo, että ei olisi kun noita huoltohommia kuten ruohonleikkausta jne. Huvimajaa olen laitellut sitä mukaan, kun olen saanut hankittua tai löydettyä sopivia tekstiilejä sinne. Verhot pitäisi vielä uusia, mutta sitä en ole vielä ehtinyt. Suunnitelma kuitenkin on jo. Tässä kuitenkin muutama kuva huvimajasta tällä hetkellä.







Kaalisoppa

Mikäpä on sen ihanampaa, kun keitot näin kesällä. Saa uudet ja tuoreet vihannekset niin ja tietenkin kotimaiset mieluiten vielä luomuna. Olen itse aikaslailla keitto ihminen muutenkin ja nautin kovasti niiden valmistuksesta. Kaalikeitto on ihan ykkös suosikki.

1   iso kerä   valkokaalia
2                   sipulia
                     vettä
2                   fondi kuutiota
                     suolaa maunmukaan
400   g          jauhelihaa
4                   porkkanaa
6-8                perunaa

Suikaloi kaali älä kuitenkaan kantaosaa sillä se on liian kovaa ja laita se kattilaan kiehumaan. Pilko sipulit ja porkkanat mieleiseksi paloiksi. Lisää ne kaalin joukkoon kiehumaan. Laita myös fondi ja suola ja sekoita hyvin keittoa että kaikki ainekset menee kunnolla sekaisin. Ruskista jauheliha pannussa ja lisää se sitten keiton joukkoon. Anna keiton kiehua ainakin tunti niin, että kaikki ainekset on kunnolla kypsiä. Lisää joukkoon vielä perunat ja keittele noin 10-15 min. tarkista että perunat on varmasti kypsiä. Kaalikeitto paranee lämmittäessä joten kannattaa tehdä ainakin parinpäivän satsi. Pakastettaessakin hyvää tosin en pakastaisi perunoita koska niiden rakenne muuttuu pakastettaessa.








tiistai 19. kesäkuuta 2012

Chocolate Chip Cookies

150 gmargariinia
1 1/4 dlsokeria
1 1/4 dlfariinisokeria
1 tlvaniljasokeria
1kananmuna
3 1/4 dlvehnäjauhoja
1/2 tlleivinjauhetta
1/2 tlsoodaa
1/2 tlsuolaa
2 3/4 dlpieniksi paloiteltua taloussuklaata


Vatkaa pehmeä margariini, sokeri, fariinisokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään ja lisää joukkoon parissa erässä. Lisää lopuksi suklaapalat.

Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla, nostele ruokalusikalla taikinasta nokareita pellille. Paista noin 200 asteessa 10-12 minuuttia tai kunnes suklaan pilkuttamat kakkuset ovat kauniin vaaleanruskeita ja kypsiä myös pohjasta.

Tämä on Kotilieden ohje ja pidän näistä pikkuleivistä. Sopivat hyvin myös juhlatarjottavaksi.








Kinuskiset pikkuleivät

Mietin että mitäköhän uutta leipois tai ainakin jotakin mitä en ole vielä täällä julkaissut. Selailin ohjeitani ja löysin tämän ihanan pipari ohjeen. Ohje on helppo mutta lopputulos maukas.

noin 50 kpl


Ainekset
100 g voita tai margariinia
1 1/2 dl Dansukker Tomusokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 1/2 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokeri-

siirappia
2,25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(vettä)


Sekoita kaikki ainekset kulhossa taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian paksulta eikä sekoitu kunnolla, lisää joukkoon 1 rkl vettä. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä niistä pitkät tangot (n. 30 cm). Pane tangot leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 5–10 minuuttia. Leikkaa tangot heti paloiksi. Säilytä pikkuleivät kuivassa.


maanantai 18. kesäkuuta 2012

kesä tunnelmaa

Käytiin miehen kanssa torstaina hiukan fiilistelemässä kesää ja kaunista ilmaa Tervasaaressa. Yksi syy on ne niin ihanat maisemat ja meri. Toinen syy on se, että kuultiin sinne tulleen valion jäätelökioskin meillä, kun kaupungissa on vain Ingmannin jäätelö kioskeja enkä oikein tykkää niiden jäätelöstä. Mieskin sai lempparinsa super tiikerin minä pohdin kauan ja päädyin minttusuklaaseen. Olipas ne herkulliset jäätelöt ihanassa auringonpaisteessa ja meren huumaavassa tuoksussa. Maisemat oli aivan lumoavat. On meillä täällä ihania paikkoja paljon,mutta Tervasaari on kyllä yksi parhaista. Pikkuhiljaa olen oppinut, että kamera on oltava aina mukana jotta voi ottaa vähä sieltä ja täältä kuvia. On ihana noita kesäisiä kuvia sitten katsella ja ihastella kun on talvi ja kylmä.













sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Raparperimansikkahillo

4      l  raparperiä
1      l  mansikoita
2    dl  vettä
1   kg  hillosokeria
           vaniljasokeria maun mukaan

Pese raparperit ja pilko pieniksi paloiksi kattilaan. Lisää mansikat ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä niin kauan että raparperit alkaa pehmetä. Kuori välillä kuohaa pois kattilan pinnalta. Lisää hillosokeri joukkoon kokoaika sekoittaen ja anna kiehua noin 15 min välillä sekoitellen. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä noin 30 minuuttia ennen purkittamista. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana. Laita hillo joko lämmitettyihin purkkeihin ja sulje tiiviisti tai pakasterasioihin jos meinaat pakastaa hillon. Jos pakastat hillon anna se olla jääkaapissa seuraavaan päivään jotta se jähmettyy hyvin ja pakasta vasta sitten.







Raparperimehu

Meillä on tuo raparperi pensas niin valtaisa ja piirakoita on tullut jo leivottua jokunen joten teinpäs nyt sitten mehua koska se on todella hyvän makuista.

Raparperia
sokeria

Mies haki varastosta mehumaijan ja latasi alaosan täyteen vettä ja ensin pesi sitten pilkkoi raparperit noin 5 cm paloiksi ylimpään osaan. Levy täysille ja ei kuin mehumaija porisemaan. En osaa sanoa tarkaa määrää raparperille, mutta niin paljonkun maijaan mahtuu. Niin ja meillä on iso mehumaija. Ensin keitän mehun ja kun se on valmista lasken sen kattilaan ja sekoitan lämpöiseen mehuun sokerin. Maijallisesta tuli 3 pullollista mehua ja niihin meni noin 400-500 g sokeria. En laita koskaan mehua keittäessä sokereita mehumaijaan koska sitä menee aina kuitenkin hukkaan koska sitä jää marjojen joukkoon. Kun laittaa sokerin vasta keittämisen jälkeen riittää vähempi sokeri määrä. Mehun voi myös makeuttaa esim. hedelmäsokerilla tai makeutusjauheella niin tai miks ei jättää sokerit kokonaan pois. Tämä on niin herkullista.  Mehu lantrataan vedellä ennen juomista.





perjantai 15. kesäkuuta 2012

Couscous salaatti

Aika uusi tuttavuus meidän perheessä tuo couscous mutta todella pidetty kyllä. Sen etuja on myös helppo valmistus tapa, ryynit kippoon ja kuuma vesi päälle. Etenkin mies tuosta tykkää ja siksipä teinkin hänelle päivänä eräänä salaatin couscousista.

1,25    dl    couscousia
                  porsaanfile
                  paprikaa keltaista ja punaista
                  kevätsipulia

Kypsennä couscous ja lisää joukkoon kaikki ainekset pilkottuna mieleisiksi paloiksi. Ja sitten vaan nauttimaan helposta salaatista.






torstai 14. kesäkuuta 2012

Kesä retki

Tiistaina päätettiin miehen kanssa lähteä kesäretkelle ja samalla poiketa siskolleni Pornaisiin kyläilemään. Aamusta auto kohti Porvoota siis ja nimenomaan Porvoon vanhaa kaupunkia joka on niin ihana paikka. Kävelyä mukulakivikaduilla ja nauttimista kauniista maisemista. Turisteja oli tässä ihanassa kesäkaupungissa meidän lisäksemme melkoisen paljon mutta onneksi ei liikaa. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja ilma oli muutenkinihana. Pikku kauppoja kierreltiin ihan vaan mielenkiinnosta mitä niistä löytyisi ja olihan niissä vaikka mitä ihanaa. Minä hömppä mietin jo joitakin joululahjojakin. Ostoksemme ei olleet kovin suuret, mutta jotakin pientä aina löytyy. Kävimme myös ihanassa cafe Helmessä nautiskelemassa aamupäivä kahvit ja herkut, tai minähän otin tietenkin sitä teetä kuten yleensä aina. Kamerankin muistimme ottaa mukaan ja joitakin kuviakin tuli otettua.





Ihana pupu neiti




miehen valinta sämpylä ja mustikkajuustokakku sekä kahvia


Minun valintani fetapiiras ja minttusuklaakakku



Olisikohan tämä ylioppilas Larvanto





Kotimatkalla liikkuvasta autosta Ahvenkoskensillalta

Mansikkakakku

Veljen perhe kyläili maanantaina meillä ja pitihän sitä jotakin herkkua loihtia pöytään. Vaikka kotimaiset mansikat ei vielä ole kaupan niin kyllä se kakku maistuu ulkolaisista mansikoistakin jos ei yhtähyvälle niin hyvälle kuitenkin.

pohja:

Lasillinen munia
Lasillinen sokeria
Lasillinen jauhoja  (minä käytin gluteinittomia sunnuntai jauhoja ja perunajauhoja puoliksi)
2 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka rasvalla (minulla keiju vuoka spray) ja leivitä mannasuurimoilla. Vuoan koon voit valita sen mukaan haluatko pienen ja korkean vai laakean ja matalan. Minulla on n. 40 cm kakkuvuoka ja siihen tuli matalahko mutta kuitenkin yhdellä välillä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe. Älä enää kuitenkaan sekoita voimakkaasti vaan enemmänkin nostellen. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa n. 30 min.

Ota kakku uunista ja anna sen hetki levätä vuoassa ennen kuin kumoat sen. Kumoa kakku tarjoilulautaselle.


Täyte ja koristelu;

maitoa kostutukseen
mansikka hilloa
kermaa vaahdotettuna
mansikoita

Halkaise kahtia, (tai kolmeen osaan jos sinulla on korkea kakkupohja) kostuta sokerivedellä, maidolla tai laimealla mehulla. Täytä mieleiselläsi hillolla mansikka kakku mielellään mansikalla mutta muutkin hillot käy. Lisää hillon päälle kerros kermaa. Nosta kansiosa päälle ja muista myös kostuttaa se. Varo kuitenkin kostuttamasta liikaa.

Laita kakun päälle kerma ja mansikat. Voit myös pursotella reunat ja päällisen. Meidän kakussa oli pieni kulma mustikoille ja vadelmille kun kaikki ei tykkää tai voi syödä mansikoita.








Kesäistä sisustusta

Hurahdinpas pahan kerran en kyl olis itsestäni uskonut, mutta niin vaan kävi että hurahdin siis vaaleanpunaiseen. Minä joka olen niin valkoinen kuin olla ja voi siis valkoisen sadat eri sävyt on ihan parasta. No joo joulun aikaan se punainen on oikein ihana väri vaikka muutakin olen kokeillut palaa se aina meidän jouluun. Niin ja talvella on jonkin verran tuo ruskea ollut suosiossa. Mustastakin pidän ja se näkyy eniten pukeutumisessa, mutta olen sitä hiukan valkoisen kanssa yhdistellyt sisustukseenkin. Nyt sitten vaaleanpunainen jostakin syystä sytytti minut. Kaupassakin ensimmäisenä bongaan kaikki vaaleanpunaiset siis jopa tiskiharjan. Kaupoissa onneksi on aika paljon kaikkea vaaleanpunaista ainut huonopuoli siinä on että kaikkea ei raaski kerralla ostaa uutta. Ja jonkin verran pitäisi ommellakkin itse, mutta vielä ei ole ehtinyt. Kurkistus kuitenkin meille kotiin mitä on kesäsisustuksessa muuttunut. Huonekalujen paikkoja en ole jaksannut muutella nyt.

Keittiön pöydälle maljakkoon sireeneitä ja Pentikin kynttilälyhtyyn vaaleanpunainen kynttilä sekä vielä marimekon servettejä ihanaan astiaan.

Myös pikku sohvalle tuli uudet tyynynpäälliset

Hurrikaniin vaaleanpunainen pilari ja seurana pöydällä Aben hoitopalkaa Tallinnasta käsin tehty lammas
Hurricanikin sai uuden kukkasen





Partyliten mini tynnyrit löytyi myös kynttilä jemmasta ja nythän ne kävikin sisustukseen ihan nappiinsa

Tämä Partyliten sammakkokin on ollut kaapissa sen kaksi vuotta ja nyt se pääsi pesuhuoneen koristukseksi ja tunnelman luojaksi sisällänsä mansikkaraparperi kynttilä

Tämä Partyliten tuoksu kukka on ollut ainakin kaksi vuotta kaapissa nyt se on wc:n raikastimena ja tuoksuna ranskalainen vanilja.

Laventelista löytyi kaunis astiapyyhe ja kauppareissulla piti ostaa se vaaleanpunainen tiskiharja