Tervetuloa blogiini viihtymään

tiistai 28. elokuuta 2012

Hedelmäleipä

Tämän ihanan leivän bongasin ystävän blogista. Oli ehkä aikas työläs, mutta todella hyvää. Hiukan ohjetta kuitenkin muuttelin.

20 g hiivaa
4 dl kylmää vettä
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 tl kanelia
4 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
100 g rusinoita
1 pussi aprikooseja
½ pussia luumuja

Hapanjuuri päivä 1
2.5 dl ruisjauhoja
2 dl vettä

Hapanjuuri päivä 3
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä

Hapanjuuri päivä 4
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä


1. Tee ensin hapanjuuri.  Anna tekeytyä kelmun alla huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.

2. Lisää hapanjuureen 3 päivän ainekset anna jälleen tekeytyä yksi vuorokausi.

3. Lisää neljäntenä päivänä juureen ainekset ja anna vielä olla yhden vuorokauden ajan. Nyt sinulla pitäisi olla elävä, kupliva hapanjuuri.

4. Aloita leivän tekeminen. Liota hiiva veteen, lisää siirappi, suola ja kaneli.

5. Lisää hapanjuuri, ruisjauhot ja vähän vehnäjauhoja kerrallaan, vaivaa käsin kunnes taikina on kiinteää.

6. Lisää loput ainekset ja sekoita vielä niin, että kaikki ainekset sekoittuvat hyvin keskenään, mutta älä enää vaivaa.

7. Anna taikinan kohota tunnin verran liinan alla.

8. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä pitkänmuotoiset leivät ja laita ne voideltuihin leipävuokiin. Älä vaivaa liikaa, jotta ilmakuplat eivät häviä kokonaan. Anna kohota jälleen tunnin verran.

9. Kostuta leipien pinta ja ripottele niille esim. unikonsiemeniä tai karkeita ruisjauhoja koristeeksi. Tee leipiin muutama poikittaisviilto pinnalle terävällä veitsellä, näin leipään tulee kaunis pinta paistettaessa.

10. Laita leivät uuniin ja paista ne 230 asteeseen. Paista noin 30 minuuttia.

11. Kumoa valmiit leivät ritilälle ja anna jäähtyä.


 
 
 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti